Bij het maken van lederen tassen, komen een hoop hulpmiddelen kijken waaronder een schalmmachine. Zonder schalmmachine is het haast niet mogelijk om een nette tas te produceren. Deze blogpost zal meer duidelijkheid geven over de werking van deze machine.

Het leer schalmen

Bij het maken van de tassen, kies ik vaak voor extra sterk en dik leer. Door extra stevig leer te gebruiken blijven de tassen mooi van model en blijven ze rechtop staan als je ze neerzet. Als dit leer niet goed geschalmd wordt, zal de tas lelijke hoeken hebben en is het moeilijk te naaien. De kans op gebroken naalden is hierbij groter. De schalmmachine haalt aan de onderkant van het leer een laagje af, zodat het eenvoudiger te verwerken is.

DSC_0772

Onder de machine zit een pendaal, zodra je dit indrukt gaat het mes draaien en het roze gedeelte. Het roze gedeelte zorgt er voor dat het leer langs het mes wordt gehaald. Aan de linkerkant van het roze gedeelte zie je cijfers staan, hierdoor kun je instellen hoe breed het geschalmde gedeelte moet zijn.

DSC_0769

Op de foto hierboven is duidelijk te zien hoe het leer langs het mes gehaald wordt. Op de onderstaande foto is het resultaat te zien. Je ziet duidelijk dat er een deel van het leer geschalmd is. Bij het maken van een tas worden alle zijden van een tas geschalmd, hierdoor is het stikken van de naden een stuk eenvoudiger.

Het heeft me een tijd gekost om het schalmen goed onder de knie te krijgen. Het is belangrijk dat er niet te veel leer wordt weggehaald en dat het zijn stevigheid blijft behouden.

DSC_0771Wanneer het schalmen van een tas gebeurd is, blijven er lange slierten van resten leer over. Bij het maken van een tas komt dit vaak neer op ongeveer een halve schoenendoos vol met deze slierten.
DSC_0777
Het schalmproces is van essentieel belang bij het maken van een tas. Het duurt even voordat het soepel verloopt, maar uiteindelijk heb je er veel profijt van. Als je nieuwsgierig bent geworden, volg Twipp dan op Instagram en Facebook. Ik houd jullie graag up-to-date over Twipp.