Ik stond laatst in m’n werkkamer samen met mijn vader te praten over alle spullen die je nodig hebt bij het maken van tassen. Binnen twee minuten kwam hij erachter dat de helft van zijn gereedschapskist op mijn werkkamer vindbaar was.

Tassen maken is niet voor vrouwen die graag hun handen schoon willen houden. Het snijden en bewerken van leer is best een zware activiteit. Leer is ontzettend stevig, het is dus belangrijk om goed gereedschap in huis te hebben.

Ik heb diverse soorten messen van Stanley, het kleine mesje is fijn voor het uitsnijden van ritsvakken. Het grote mes gebruik ik voor het uitsnijden van de grote vlakken. Het ronde mes gebruik ik voornamelijk voor het snijden van riemen omdat je veel kracht kunt zetten op dit mes en hij eenvoudig langs een liniaal gaat. De tangetjes worden gebruikt als er iets mis is gegaan. Denk hierbij aan een holniet die niet zit waar hij hoort te zitten.

Oh en nagellak, dat kun je sowieso wel vergeten. Bij het maken van tassen wordt veel gebruik gemaakt van lijm. Dan wil het weleens voorkomen dat je handen/nagels onder de lijm komen te zitten. Het is dus zonde om vooraf een hele manicure te doen.

Een ander belangrijk voorwerp wat niet op de foto staat, is een aansteker. Ik gebruik heel vaak een aansteker in de werkkamer. Niet alleen om gezellig een deurbrander aan te zetten maar ook om uiteindes van garen weg te branden. Hierdoor wordt het uiteinde netjes afgewerkt.

Meer weten over het maken van tassen? Kom dan een keertje langs om de werkkamer te bekijken of houdt Facebook & Instagram in de gaten!